Felhívás közös munkára

Kedves Mesterek,

Nagyon köszönjük az együttműködést a szakmai felmérésben. Természetesen a visszajelzéseitek - az összegző jelentés készítésén túl - az Egyesület szakmai munkáját is befolyásolják, igyekszünk a feltárt kérdéseket a szakmai kapcsolatrendszerben is képviselni.

A szakmai felmérés több kérdésre is rávilágított, ezek közül az egyik lényeges kérdés a szakmai követelmények tisztázatlansága.

Magyarországon ma semmiféle előírás vagy követelmény nem vonatkozik a szaunamesterekre, lényegében bárki nevezheti magát szaunamesternek. Ebből fakadóan a szakmai szórás rendkívül nagy. Sok kolléga akár a világ szakmai élvonalában is megállja a helyét, miközben gyakran tartanak olyan személyek is szaunaprogramokat, akik a szakmai alapokkal sincsenek tisztában, sőt, akár semmiféle képzést vagy képesítést nem kaptak.

Ez rendkívül rossz hatással lehet a szakmai megítélésére, sőt, magának a új keletű szaunakultúrának a népszerűségére is – ez pedig az Egyesület céljaival ellentétes.

Az érdeklődő vendégek egy esetleges negatív tapasztalat miatt nem csupán elveszítik érdeklődésüket, de környezetükben is negatívan hatnak a szaunakultúra megítélésére. Ez hatványozottan káros, ha egy-egy fürdő, szálloda, szaunával rendelkező hely vezetőjét, döntéshozóját érintik a negatív tapasztalatok, hiszen így egész intézmények eshetnek ki a szolgáltatási körből – a vezető pedig saját szakmai kapcsolatrendszerében is negatívan képviselheti a szakmához való hozzáállást. Ez a jelenség erős gátja a szaunakultúra hazai terjedésének.

Éppen ezért - a szakmai felmérésen túl - az Egyesület kapcsolatrendszerében is előkerült ez a kérdéskör.

Az Elnökség fel kíván állítani egy oktatási szakmai bizottságot, melynek első feladata az lesz, hogy készítsen javaslatot a szaunamesterség, mint szakma minimumkövetelményeire. A bizottság javaslatát a tagság részére el fogjuk küldeni.

Kérjük azokat a tagokat, akik szívesen részt vennének a bizottság munkájában, március 20.-án 12:00 óráig jelezzék részvételi szándékukat az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

Tisztelettel,

A Magyar Szauna Egyesület Elnöksége