Szakmai állásfoglalás

A Magyar Szauna Egyesület kiadott egy szakmai állásfoglalást, mely a szaunamesterség mint szakma, hivatás alapkövetelményeit rögzíti. A két oldalas állásfoglalást a csatolt képek tartalmazzák.

A dokumentum keletkezése, szakmai háttere

A Magyar Szauna Egyesület tagjai 2019. március 18.-án levelet kaptak „felhívás közös munkára” témában, melyben arra kértük őket csatlakozzanak az oktatási bizottsághoz. A bizottság első feladata volt, hogy készítsen javaslatot a szaunamesterség, mint szakma minimumkövetelményeire. A bizottságba minden tag jelentkezhetett, aki részt kívánt venni a munkában.

Részlet a felhívásból:

"Magyarországon ma semmiféle előírás vagy követelmény nem vonatkozik a szaunamesterekre, lényegében bárki nevezheti magát szaunamesternek. Ebből fakadóan a szakmai szórás rendkívül nagy. Sok kolléga akár a világ szakmai élvonalában is megállja a helyét, miközben gyakran tartanak olyan személyek is szaunaprogramokat, akik a szakmai alapokkal sincsenek tisztában, sőt, akár semmiféle képzést vagy képesítést nem kaptak.

Ez rendkívül rossz hatással lehet a szakma megítélésére, sőt, magának az új keletű szaunakultúrának a népszerűségére is – ez pedig az Egyesület céljaival ellentétes.

Az érdeklődő vendégek egy esetleges negatív tapasztalat miatt nem csupán elveszítik érdeklődésüket, de környezetükben is negatívan hatnak a szaunakultúra megítélésére. Ez hatványozottan káros, ha egy-egy fürdő, szálloda, szaunával rendelkező hely vezetőjét, döntéshozóját érintik a negatív tapasztalatok, hiszen így egész intézmények eshetnek ki a szolgáltatási körből – a vezető pedig saját szakmai kapcsolatrendszerében is negatívan képviselheti a szakmához való hozzáállást."

A levél kiküldése után a bizottságba összesen tízen jelentkeztek, mindenki jelentkezését elfogadtuk – így a munkában minden tag részt vehetett, aki szeretett volna.

A bizottság az elmúlt időszakban előkészített és elfogadott egy dokumentumot, melyet 2019. május elsején az Egyesület teljes tagságának is elküldtünk szakmai véleményezésre, és amelyet a tagság is elfogadott, valamint kiegészítéseket javasolt. Végül a dokumentumot a tagság által javasolt kiegészítésekkel az Oktatási Bizottság elfogadta.

allasfoglalas 1allasfoglalas 2

Magyar Szauna Egyesület

7394, Magyarhertelend, Tábor utca 2.


© Magyar Szauna Egyesület 2019 Minden jog fenntartva.