Szakmai felmérés

Kedves Mesterek,

Az elmúlt három-négy évben sok minden történt a hazai szaunaéletben. Szakmai műhelyek és körök, együttműködő csoportok alakultak, egyre többen használunk természetes anyagokat, egyre többféle programtípus szerepel egyre több mester repertoárján, beindult egy kis pezsgés, egy kis szakmai fejlődés.

Hihetetlen, hogy 2016-ban az első szaunamester találkozón még azon is meglepődtünk milyen sokan vagyunk (pedig azóta sokkal többen), míg a harmadik 2018-ban már igazi szakmai konferencia volt, ahol a szakma legjobbjai mutatták be, hol tart most a szaunák világa. Három éve szenzáció számba ment, ha egy-egy mester a megszokott helyétől távol tartott programokat, ma pedig szinte követhetetlen, hogy hol mikor ki van.

Egyre több a verseny és a rendezvény – a már megszokott szaunamester bajnokság és a hazai világbajnoki forduló mellett megjelentek más nemzetközi versenyek hazai fordulói és változatai, és egyre több fürdő szervez saját szaunás eseményt is.

Kijelenthetjük, hogy három év kemény munkájával kimozdultunk a holtpontról. A harmadik találkozó óta még erősebb a szakmai fejlődés, és ma már egyre több hazai szaunamester számára is sokkal könnyebben elérhető az a tudás, azok az anyagok, melyekről régen csak ábrándoztunk.

Ezzel párhuzamosan dinamikusan nőtt, és jelenleg is nő a lelkesen szaunázó vendégek száma, és egyre több fürdőben, szállodában tartanak szaunaprogramokat.

Kedves Mesterek, ez közös sikerünk - az elmúlt években jó munkát végeztünk, együtt, közösen, mindannyian. Ugyanakkor még nem minden szakmai információ jut el mindenkihez, a pezsgés nem ért még el mindenhová, és sok további feladat vár ránk. Ideje továbblépni.

Azonban a továbblépés nem egyszerű.

Egyre több a fürdő, egyre több a mester, egyre több a vendég. Régebben szinte mindnyájan ismertük egymást, egymás lehetőségeit, kihívásait, sokszor egymás gondolatait. Ma már nincs olyan ember, aki az ország összes aktív szaunamesterét ismerné személyesen is.

Ebben a nagy szaunacsaládban már nem olyan egyszerű mindent átlátni, nem nyilvánvaló a nagy kép, nem könnyen látható át a szakma általános hazai helyzete és kihívásai, nehezebb a hogyan tovább.

Talán az is természetes, hogy ilyen nagy létszám esetén a kisebb csoportok kialakulása elkerülhetetlen, ugyanakkor összeköt minket a hivatás, a szakma szeretete, a tanulni és fejlődni vágyás. Összeköt minket a legfontosabb dolog: a szauna.

Érdemes hát kicsit megállni egy pillanatra, és közösen átgondolni hol is tartunk, feltérképezni a szakma, és általában a szaunázás hazai helyzetét, környezetét, a jelenlegi állapotokat, a kihívásokat, feladatokat és lehetőségeket.

Ennek érdekében a Magyar Szauna Egyesület egy szakmai felmérést, helyzetjelentést készít a szakma pillanatnyi hazai helyzetéről.

Arra kérünk minden szaunamestert – nem csak az Egyesület tagjait, hanem mindenkit -, hogy ha szeretne hozzájárulni a közös szakmai munkához, tegye meg, hogy megosztja velünk a észrevételeit és javaslatait a szakmával kapcsolatosan, például a következő gondolatok mentén:

• Hogyan látod a szaunamesterséget, és általában a szaunázás helyzetét ma Magyarországon – a fürdők, mesterek, vendégek szemszögéből?

• Szerinted melyek a legnagyobb eredményei az elmúlt időszaknak?

• Szerinted melyek a legnagyobb problémák, szakmai kihívások, amelyekkel szembe kell néznünk?

• Mit kéne átgondolnunk a szakma jövőjét illetően?

• Hol van szükség leginkább változtatásra?

• Hogyan értékeled a saját lehetőséged a fejlődésre? Mennyire vagy elégedett a tudásoddal? Mire lenne szükséged a szakmai továbblépéshez, fejlődéshez?

• Milyen további ötleteid, javaslataid, gondolataid vannak a szaunamesterséggel kapcsolatban?

A kérdések szándékosan ilyen általánosak és nyitottak – hiszen sokan sokfélék vagyunk, sokféleképpen látjuk a világot, eltérő helyzetekben eltérőek a tapasztalataink, ezért a kérdésekkel semmilyen módon nem akartunk korlátokat emelni.

A válaszokat március nyolcadikán délig várjuk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre. A válaszokat természetesen diszkréten kezeljük, a válaszok alapján készült szakmai anyagot – nevek, helyek említése nélkül – közzé fogjuk tenni.

Nagyon köszönjük!

2019.03.04